Ο Σταυρός

  

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Σταυρός (ή Κάτω Σταυρός ή παλαιότερα Παραλία Σταυρού) βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Νομού Θεσσαλονίκης, στον κόλπο του Στρυμόνα. Η μορφολογία της περιοχής είναι σπάνια και εξαιρετική, είναι από τα ελάχιστα μέρη της χώρα μας όπου μπορείς να είσαι μέσα στη θάλασσα και συγχρόνως να βλέπεις το βουνό. Το πλατανόδασος δίπλα στη θάλασσα είναι μοναδικό. Έχει πολλές παραλίες, ελεύθερες και οργανωμένες με beach bars και θαλάσσια σπορ.

Τα γραφικά σοκάκια του Άνω Σταυρού και η μοναδική θέα, όπως και το Βυζαντινό Κάστρο της Ρεντίνας αποτελούν μέρη που συγκινούν ιδιαίτερα τους επισκέπτες. Η Εγνατία "έφερε" το Σταυρό πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, μιας και απαιτούνται μόνο 40 λεπτά για να φτάσει κανείς στην περιοχή.   

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Σταυρός περιβρέχεται από το Στρυμωνικό Κόλπο. Συνορεύει στα βόρεια με τα Βρασνά, δυτικά με τη Ρεντίνα και νότια με τη Βαρβάρα Χαλκιδικής. Τις περιοχές εκτός σχεδίου διασχίζει ο Ρήχειος Ποταμός.


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με αφετηρία την οικονομική ανασυγκρότηση των δεκαετιών 1950-1960, ο Σταυρός άρχισε να αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους των γειτονικών νομών, αλλά και της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το 1993 οι παραλίες των Πλατανιών και των Μηλιών βραβεύτηκαν με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρείται μία έκρηξη στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών με πολλά νεόδμητα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, σύσταση νέων κέντρων διασκέδασης και οργάνωση των παραλιών, καθώς και με την προσέλευση οργανωμένων ομάδων τουριστών από την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Γερμανία.

 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Η διασκέδαση στο Σταυρό είναι για κάθε γούστο και όλες τις ώρες. Ξεκινήστε τη μέρα σας πίνοντας καφέ στα beach bar δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τους φοίνικες. Τα βράδια είναι μαγευτικά δίπλα στο μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών σε κάποιο παραλιακό πάρκο, στις αναπαυτικές πολυθρόνες ενός αναψυκτηρίου, στο τραπεζάκι μιας ψαροταβέρνας κοντά στη θάλασσα, στην μοναξιά ή στην απομόνωση μιας έρημης παραλίας ή γιατί όχι στους σύγχρονους ρυθμούς μιας ντισκοτέκ, ενός μπαρ ή στις ελληνικές βραδιές που οργανώνονται τακτικά στις παραλίες από τα τουριστικά γραφεία.

Σε όσους αρέσουν τα παιχνίδια στη θάλασσα, στο Σταυρό θα βρείτε κανό και θαλάσσια ποδήλατα επίσης πεντακάθαρες παραλίες για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παραλίες του Σταυρού βραβεύονται κάθε χρόνο με τη γαλάζια σημαία της Ευρώπης.